RAP Instal

RAP Instal – Realizarea unei instalații de detecție și avertizare a incendiilor pentru clădiri reabilitate

RAP Team 26/11/2021

Unul dintre clienții noștri și-a dorit reabilitarea unor clădiri complet avariate și nefuncționale, prin demolarea lor parțială, extinderea pe orizontală, amenajarea platformelor, recompartimentarea interioară și modificarea fațadelor și refacerea complete a instalațiilor.

Obiectivul RAP Instal a fost acela de realizare a instalațiilor electrice și de incediu pentru aceste clădiri. Instalaţia de semnalizare a incendiilor a fost executată în conformitate cu normele în vigoare și cu prevederile ISU.

Sistemul de avertizare s-a bazat pe o centrală de semnalizare, C.D.I, care a fost amplasată în încăperea centrală, în zona de parter, cu direcționarea semnalului de alarmă către cabina portarului. Deoarece centrala a fost a fost amplasată într-o zonă fără personal permanent de lucru, a fost echipată cu modul GSM conectat la un dispecer de intervenție.

Sistemul de detecție și avertizare a fost constituit din:
• centrala de alarmare incendiu de tip adresabilă;
• detectoare de fum adresabile, montate în toate încăperile cu risc de incendiu;
• butoane manuale adresabile de semnalizare a incendiului, montate în locuri vizibile, la iesiri sau pe căile; de acces, în conformitate cu prevederile P 118-99, la maxim 30m unul față de celălalt;
• sirene adresabile de interior pentru semnalizarea incendiului;
• sirene conventionale de exterior pentru semnalizarea incediului;
• cabluri de semnalizare din cupru J-Y (st), 2x2x0.8mm², cu întârzierea propagării flăcării, rezistente la foc timp de 30 de minute;
• cabluri de semnalizare din cupru JEH (st) E30, 2x2x0.8mm², întârzierea propagării flăcării, rezistente la foc timp de 30 de minute;
• module intrări /ieşiri, comenzi căi de evacuare, trape aerisire, sistem de stingere, etc.

În funcţionarea sa, centrala interoghează ciclic fiecare adresă din sistem (fiecare detector, buton de alarmare manuală, etc.). Memorarea evenimentelor detectate se face prin memoria interna a centralei, iar afișarea acestora se face pe display-ul centralei de incendiu. Este indicat, tinând cont de comportamentul uman în caz de pericol, ca butoanele de semnalizare să fie amplasate pe căile de evacuare, de preferință lânga uşi. În cazul spatiilor mari, este recomandat ca butoanele să fie astfel amplasate încât, la părăsirea locului protejat, orice individ să poată trece prin fața unui buton, fără a străbate o distanță mai mare de 50 m, în cel mult 30 de secunde.

Centrala de alarmare incendiu trebuie să preia, în mod automat, alimentarea atunci când sursa de bază nu mai asigură alimentarea normală pentru funcționarea instalației. Tranziţia de la o sursă la alta nu trebuie să conducă la modificări în starea sistemului. Sursa de rezervă trebuie să asigure funcționarea normală a instalației cel putin 48 ore și încă minimum 5 minute în conditii de alarmă generală de incendiu. Dacă ea este destinată protecției oamenilor, acest timp se majorează la 30 minute. La circuitele de alimentare ale instalației de semnalizare nu se conectează alte receptoare, care nu au legătură cu sistemul de protecţie împotriva incendiilor.

Instalatia pe care tocmai am descries-o a fost finalizată la termen și în bugetul stabilit. Clientul nostru s-a declarat complet multumit de calitatea serviciilor și a lucrării de instalare. În urma acestei colaborări, compania ne-a solicitat serviciile și în cadrul altor proiecte.